Stedet man tager hen, når det er for farligt at blive hjemme

Tørke og folkevandringer har forstærket gamle konflikter mellem kristne og muslimer i Cameroun. Morten Bonde fra Mission Afrikas bestyrelse har mødt to mænd, der har konverteret fra den ene til den anden religion – og har betalt dyrt for det.

Ezaï Zra i den spraglede dragt er administrator i EFLC-kirken. Han sidder her sammen med flere af beboerne på konvertitcenteret i Ngong, Nordcameroun.

Yaouba Ousmanou og Saley Bouba har kun boet få måneder på det konvertitcenter, som den lutherske kirke i Cameroun driver ved byen Ngong i det nordlige Cameroun. Centret, der består af en klynge simple huse på et næsten bart stykke land, kan huse seks familier og er en sikker enklave for tidligere muslimer, der har valgt at konvertere til kristendommen.

De to unge mænd er centrets nyeste beboere. De er begge fra fulani-stammen; en traditionelt nomadisk befolkningsgruppe, der lever på tværs af flere lande i Centralog Vestafrika. Fulanierne har en stærk muslimsk identitet.

De fleste steder lever fulanierne og andre muslimske befolkningsgrupper fredeligt side om side med kristne, men forholdet mellem muslimer og kristne er blevet dårligere de senere år. Der har flere steder været spændinger og konflikter, der ikke mindst skyldes klimaforandringer og tørke. Det har udløst folkevandringer fra nord ned mod Cameroun.

Er du nu helt sikker på, at du vil være kristen?

Yaouba Ousmanou og Saley Bouba er fra to forskellige områder i det nordlige Cameroun, men de følte sig begge tvunget til at forlade deres familier og lokalsamfund og flytte ind på konvertitcentret, efter de besluttede at konvertere fra islam til kristendommen.

I islam er det nemlig forbudt at konvertere til en anden religion.

30-årige Saley Bouba fortæller, at det var en præst, som han mødte på sin hjemegn, der opfordrede ham til at rejse til konvertitcentret.

Præsten mødte han en dag, han havde været ude med sit kvæg. Efter flere samtaler mellem de to, besluttede Saley Bouba at blive kristen. Det har bestemt ikke været uden omkostninger for ham og hans familie, fortæller han.

”Da de ældste i lokalsamfundet hørte, at jeg var blevet kristen, kaldte de folk sammen for at få mere at vide om, hvad der var sket. Inden mødet i landsbyen var der en af mine onkler, som spurgte mig, om jeg nu også var helt sikker på, at jeg var blevet kristen. Han rådede mig til at benægte det for at redde mit liv. Så jeg benægtede. I dag fortryder jeg, men da jeg var i landsbyen, var det nødvendigt, hvis jeg ville redde mit liv,” siger han, mens han sidder tilbagelænet på en lav veranda foran et af konvertitcentrets huse med en arabisksproget bibel foran sig.

Måtte forlade kone og børn

Efterfølgende valgte Saley Bouba alligevel at stå frem som kristen. Det medførte, at han måtte forlade sin familie, der udover ham selv består af konen og seks børn under 10 år. Børnene tager Saley Boubas mor sig af i øjeblikket. Konen har han ikke længere kontakt med.

”I begyndelsen savnede jeg min familie meget, men det er blevet lettere at undvære dem,” fortæller han.

Saley Bouba tilføjer dog, at han indimellem har mulighed for at vende tilbage og besøge børnene hos sin mor, der bor på hans hjemegn.

”Så vidt jeg ved, er jeg den eneste fra lokalsamfundet, der er konverteret. Jeg ved, at folk fra lokalsamfundet er ude efter mig. Jeg føler mig tryg her på konvertitcentret, men jeg tør ikke bevæge mig frit rundt udenfor. Jeg kan ikke engang gå på markedet her i Ngong, fordi jeg ved, at mine slægtninge kender folk her i byen, som vil give besked, hvis de ser mig her,” fortæller han.

Min bror tager sig af vores køer

29-årige Yaouba Ousmanou besluttede sig for at blive kristen i slutningen af 2023.

Ligesom Saley Bouba måtte han forlade sin familie efter sin beslutning. I første omgang valgte han at leve blandt kristne fulanier i en mindre by tæt på grænsen til Nigeria. I januar i år besluttede han sig for at flytte til konvertitcentret.

Yaouba Ousmanou er stadig muslimsk gift, men han har endnu ingen børn. Hans kone bor stadig på hans hjemegn.

”Hun ved ikke, hvor jeg er. Jeg forsvandt bare hjemmefra. Jeg sagde, jeg skulle på markedet, og så hørte hun aldrig fra mig igen. Der er ingen derhjemme, der ved jeg er her. Min bror tager sig af køerne, som vi ejer i fællesskab. Ham har jeg heller ingen kontakt med,” fortæller han.

Håber, at kirken fortsat kan hjælpe

Yaouba Ousmanou tør heller ikke vende tilbage til det muslimske lokalsamfund, han forlod.

De to mænd er ikke særlig optimistiske, når det gælder udsigten til at vende tilbage til deres familier og landsbyer og leve der som kristne.

Saley Bouba håber i stedet, at kirken, som driver konvertitcentret, kan hjælpe ham med at skabe et nyt liv et sted, hvor folk fra hans landsby ikke kan finde ham.

”Men min største drøm er stadig en dag at vende hjem og passe min families køer, men jeg tror, det bliver svært,” siger han.

Yaouba Ousmanou har heller ikke mistet håbet, selvom skepsissen fylder i hans tanker for fremtiden: ”Jeg håber, det en dag bliver muligt for mig at vende tilbage, men jeg er skeptisk over for, om min kone vil blive kristen og leve med mig.”

Kirken i Cameroun er opmærksom på den svære situation, de nye troende står i.

I første omgang er det vigtigt, at konvertitterne får beskyttelse og et fællesskab med ligesindede. På centeret får de læse/skrive-undervisning samt andre færdigheder, der kan hjælpe dem til at bygge et nyt liv op.

Tilbage til nyhedslisten