Vaccinationer stopper udbrud af mæslinger i Sydsudan
Tusindvis af børn i Pibor-regionen er nu vaccineret mod den smitsomme sygdom. Børnedødeligheden er dermed reduceret. Y’s men kan nu være med i det livsvigtige arbejde.
Hver dag dør 12 mennesker i verden af mæslinger, størstedelen af dem børn under fem år. I Sydsudan er smittespredningen ifølge Læger uden Grænser ved at komme helt ud af kontrol. Derfor er vaccinationer absolut nødvendige. MAF fløj for nylig en ladning vaccinationer til Pibor-regionen for at stoppe et udbrud af mæslinger. 300 børn var rapporteret smittet i byen Gumuruk, og nu var gode råd dyre.
Vaccinerede 18.000 børn
77 lokale medarbejdere fra partnerorganisationen Medair gik fra hytte til hytte og vaccinerede børnene. I løbet af kun fire uger blev over 18.000 børn vaccineret i Pibor. Og dermed var der dæmmet op for en af områdets største katastrofer. De to andre er oversvømmelser og uroligheder. Men børnedødeligheden er den absolut værste. Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO dør omkring 10 procent af børnene i Sydsudan, før de fylder fem år. Derfor er vaccination mod bl.a. mæslinger livsvigtige. Virussygdommen er en af de mest smittefarlige og spreder sig lynhurtigt til 90 procent af ikke-immune personer.
Underernærede er særligt sårbare
På grund af underernæring er Sydsudans børn mere sårbare over for infektioner og komplikationer i forbindelse med mæslinger og er derfor livstruede. Medair vil nu etablere et netværk af små klinikker for at yde mere langsigtet sundhedspleje i Pibor. Vaccinationskampagnerne vil så kunne leveres gennem klinikker, som folk kan søge hen til, hvis de opdager et udbrud af mæslinger igen.
Og MAF vil fortsat flyve ind med vacciner og anden medicin. Det vil blandt andet kunne lade sig gøre med støtte fra Y’s Men International Region Danmark.