ENSOMHED
HVOR ER LIVET SKRØBELIGT
BAGGRUNDEN FOR PROJEKTET
Ensomhed er et af de største sociale problemer i Danmark. Ensomhed rammer i alle aldre og i alle samfundslag. Omkring 35O.OOO voksne føler sig ensomme. Cirka 22.OOO børn og unge mellem 11-15 år oplever ensomhed.
Fællesskabsmålingen viser desuden, at hele 22 procent af den voksne befolkning oplever sig udenfor eller på kanten af samfundets fællesskaber. Også familier oplever ensomhed og kan derfor føle sig ekskluderet fra samfundets fællesskaber.
Ensomhed er invaliderende for den enkelte og kan foruden nedsat livskvalitet føre til lavt selvværd, psykiske lidelser, løsere tilknytning til arbejdsmarkedet, risiko for tidlig død, misbrug og selvmord.
KFUM’s Sociale Arbejde er en del af Folkebevægelsen mod Ensomhed, som har over 7O organisationer, der arbejder med at aftabuisere og bekæmpe ensomhed ved blandt andet at spise sammen. Erfaringerne og metoderne fra dette nye projekt kan udbredes blandt disse organisationer, så flere kan hjælpes ud af ensomhed.
I KFUM’s Sociale Arbejde møder vi mange ensomme mennesker, især på vores sociale caféer og i familieklubberne. Mere end 8O procent af de familier med børn, som træder ind i Hele Danmarks Familieklub angiver, at de mangler fællesskab og netværk. Medarbejderne på de sociale caféer ser ensomme mennesker på gaden eller opsøger dem hjemme, hvor caféernes frivillige spørger: ”Vil du ikke med hen og have en kop kaffe?” Og det vil de fleste gerne. Men ofte kniber det med tiden til at lave dette vigtige opsøgende arbejde. Med dette projekt vil det blive muligt at lave endnu mere opsøgende arbejde til gavn for de mennesker, som ikke selv opsøger hjælpen, selvom de har brug for den.