Strøm er ikke en selvfølge i Sydsudan
Det tager vi for givet herhjemme, men det er slet ikke en selvfølge i Sydsudan. Her må St. Theresa Hospital i byen Nzara selv sørge for strøm. Stabil strøm. Og det gør de med solenergi, som der er rigeligt af i troperne. Men energien fra solpanelerne skal omdannes til elektricitet i ret strømstyrke. Lige her har MAF sørget for at opgradere hospitalets elektriske system ved at flyve ud til Nzara med en ny transformator. En af MAF’s elektrikere, Phil Buler, installerede og tilkoblede den nye transformator, så patienterne nu kan føle sig helt trygge.
Nu kunne HIV-smittet få ekstra ilt
En af patienterne er 39-årige Rose, som er HIV-smittet og døjer med en voldsom lungeinfektion. Hun har meget svært ved at trække vejret og blev derfor indlagt på hospitalet for at blive tilført ekstra ilt. Rose blev koblet til et overvågningsapparat, der registrerede at hun fik nok ilt, så lægerne kunne følge udviklingen og sikre, at hun kom til hægterne igen.
De hele – både iltapparat og måleudstyr - er drevet af el fra solpaneler via den nye transformator, som MAF har installeret.
Malaria er en dræber
St. Theresa Hospital er et af de få fungerende hospitaler i området og behandler omkring 20.000 patienter om året. Hospitalet redder liv, når dygtige læger med det rette udstyr og stabil strømforsyning behandler sygdomme som malaria. For nyligt blev 120 patienter indlagt med malaria på blot en uge; 111 af dem var så alvorligt medtaget, at de stod i fare for at miste livet, hvis ikke de blev tilset med det samme. MAF’s transformator sørger for, at hospitalet har stabil strøm døgnet rundt, så læger, sygeplejersker og jordemødre kan gøre det, de er bedst til: at yde behandling og omsorg for områdets befolkning, som har været så meget grueligt igennem: Borgerkrig, tørke, sult og sygdomme som tuberkulose, spedalskhed, øjeninfektioner, malaria og ikke mindst HIV/AIDS.
Med støtte fra Y’s Men kan noget så teknisk som en transformator redde dyrebare menneskeliv.