Når sult rammer, er børnene de første ofre. Sult bliver til sygdom, og sygdom kan ende med død.
Sådan er det også i Sydsudan, hvor MAF flyver med ud med eksperter, der gennemsøger landsbyer for børn, der enten er underernærende eller fejlernærede. Og eksperterne fra den britiske hjælpeorganisation Tearfund finder dem i tusindvis. Og transporterer dem til et af organisationens 11 fødevarecentre.
- I år har vi modtaget 1.500 alvorligt fejlernærede og over 2.000 underernærede børn til behandling på vores centre, fortæller Tearfunds projektkoordinator Riam Poth, da vi møder ham i landsbyen Pieri.
Kosttilskud redder liv
Centret tager sig især af børn, der er alvorligt fejlernærede og børn under 5 år, der viser tegn på underernæring. De får en særlig soyablanding med sukker og mælk. Det samme kosttilskud gives også til gravide og ammende kvinder.
Kosttilskuddet redder liv. Det sørger Tearfunds sundhedsarbejdere for. Børnene og kvinderne forlader først fødevarecentrene efter omkring 6 uger, når medarbejderne vurderer, at de er kommet til hægterne igen.
Ved siden af fødevarecentret i Pieri er der også et såkaldt stabiliseringscenter, hvor børn og kvinder kan blive behandlet for underernæringens følgesygdomme: Hoste, feber, opkast osv. Her får de også mælk og næringsrig mad, og børnene får medicin for eventuelle børnesygdomme.
Bryder den onde cirkel
Sygdommene har som regel en årsag: Underernæring eller fejlernæring. Mangel på næring eller forkert næring skyldes fødevaremangel. Og fødevaremangel skyldes blandt andet krig og klimakatastrofer.
Den onde cirkel gør MAF noget ved. Et særligt freds- og forsoningsteam flyver rundt til landsbycentre og holder seminarer, hvor samfundsledere fra de forskellige stammer og klaner lærer at erkende fejl og bede hinanden om tilgivelse.
MAF flyver nødhjælp og såsæd ud til de hårdest sultramte områder i samarbejde med FN’s Migrationskontor og organisationer som Tearfund. Blot i september fløj MAF 6 tons såsæd ud til Pieri fødevarecenter.